Снимка: архив, БТА

Заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари. Това каза премиерът Бойко Борисов на въпрос какво ще се случи със заплатите на учените в Академията, за които няма пари за ноември и декември.

„Kакво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата – да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати”, каза премиерът.

Преди ден по повод протестите на БАН финансовият министър Симеон Дянков каза, че "вместо да стоят по улиците", е по-добре учените да правят европейски проекти, и има 400 млн. лева, които БАН в момента не използва.

Според премиера Борисов много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни.
„Те са с много високи заплати. Когато всеки в БАН работи така и усвоява европейски средства, проблемът със заплатите няма да бъде дискутиран. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите“, обърна се Борисов към журналистите.

Той допълни, че правителството ще отпусне 5 милиона лева за съфинансиране на европейски проекти, по които работи БАН.

Още по темата
„Има воля и ще се намерят средства за започналата реформа в спешната помощ. Средствата за това са изцяло от държавния бюджет“, каза още Борисов, който откри диализен център и клиника по токсикология в болница "Пирогов". 

Водят се разговори с директори на големите болници и всички са на мнение, че спешната помощ трябва да отиде към областните болници, посочи премиерът. По думите му при такова преместване между 1200 и 1300 души от администрацията ще останат без работа, но това са паразитни структури. При съкращаване на администрацията се очаква да се увеличат заплатите на хората от "Спешна помощ", каза премиерът.

„Една по една клиниките на „Пирогов” придобиват вида, в който би трябвало отдавна да бъдат. Виждате какви прекрасни ремонти – и то за 430 лева на квадратен метър. Можете да ги сравните с ремонтите на Масларова, за да няма коментари по тази тема“, изтъкна министър-председателят. 

„Това, което много ме изненада, е, че толкова много деца се напиват и идват в тази клиника, особено на празници, на първия учебен ден, на последния учебен ден“, допълни той.

Борисов съобщи още, че на 1 декември ще каже кой ще е новият министър на правосъдието след избирането на Маргарита Попова за вицепрезидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase