Снимка: БГНЕС

Две минути приказки след една продължила 3-часова среща хвърлиха в смут държавата.

Обядът на премиера с посланиците от ЕС и думите му пред журналистите, че им обяснил защо няма да строим петролопровода Бургас–Александруполис, предизвикаха куп коментари и политически размисли на висок глас.

"Жителите на Бургаския регион не искат проекта, освен това може да възникне проблем, подобен на този с петролния разлив в Мексиканския залив, защото Бургаският залив е тесен, а морето – бурно", рече Бойко Борисов.

Още по темата
Силно изненадан, икономическият и енергиен министър побърза веднага да уточни, че правителството ни няма решение за стопирането на проекта за петролопровода.

"Кабинетът не е решавал, че няма да участваме в проекта "Бургас–Александруполис", отсече Трайчо Трайков.

Попитан дали мисли, че не трябва да се отказваме, министърът отговори:

"Нищо такова не смятам, това, което казвам, е, че не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект (АЕЦ „Белене“ – бел.ред.)".

По думите му изграждането на петролопровода "Бургас–Александруполис" се бави не по наша вина, а заради екологичната оценка, която се изготвя.

Не така обаче мисли бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, който открито обвини Трайков, че е "кукла на конци".

По думите му проектът "Бургас–Александруполис" се спира, а АЕЦ "Белене" се замразява, за да се удовлетворят американските интереси.

Сега обаче остава да разберем спираме ли проекта за петролопровода?

И ако се захванем за думите на премиера – 98,97% от общо 14 900 избиратели в община Поморие гласуваха през май 2009 г. с "НЕ" на референдума за „Бургас–Александруполис“.

В петък от правителствената информационна служба разпространиха следното съобщение:

"По време на разговора с ръководителите на дипломатически представителства у нас, в отговор на въпрос на посланика на Република Гърция в България Н.Пр. Магдалини Куманаку относно изграждането на проекта „Бургас – Александруполис”, премиерът изтъкна, че населението в бургаския регион и местните експерти са против реализацията на петролопровода, тъй като трасето преминава през защитени от Натура 2000 територии, няма гаранции за скорошното му изплащане и, не на последно място - Бургаският залив е тесен и крие опасности от разлив на нефт при ежедневното преминаване на танкери през него.

Министър-председателят допълни, че България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода  върху околната среда. Към момента страната ни не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase