Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

Кабинетът не е решавал, че няма да участваме в проекта "Бургас–Александруполис", нито да се "замрази" проектът АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който коментира изказването на премиера Бойко Борисов пред посланиците на Европейския съюз.

Попитан дали мисли, че не трябва да се отказваме, министър Трайков отговори: "Нищо такова не смятам, това, което казвам, е, че не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект".

Още по темата

По думите му изграждането на петролопровода "Бургас–Александруполис" се бави не по наша вина, а заради екологичната оценка, която се изготвя.

Проблем имало с осигуряването на суровина за тръбата, но и той не бил в нашата страна. Трайков допълни, че в крайна сметка отношението на гражданите на района е част от решението дали да се участва в проекта.

Що се отнася строежа на АЕЦ "Белене", енергийният министър поясни, че няма решение за замразяване, а сме в процес на търсене на стратегически чуждестранен инвеститор.

Ако това се тълкува като замразяване, ние сме разговаряли с партньорите си по проекта, докато не се осигури финансиране, да не се извършват дейности, свързани с големи финансови средства, допълни Трайчо Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase