Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган няма нищо против цялото общество да научи каква работа е свършил като консултант по проекта „Цанков камък”, за да вземе 1 милион и 500 хиляди лева.

Само дето поръчителят на услугата „Минстрой холдинг” притежава собствеността върху интелектуалния труд на Сокола.

Ако възложителят няма нищо против, цялото общество ще разбере как се изкарват милион и половина от консултации, стана ясно от изказването на говорителя на ДПС Камен Костадинов след днешното заседание на ръководството на партията.

След като дълги години в декларацията на председателя на ДПС пред Сметната декларация не пишеше друго, освен „няма промяна на имущественото състояние“, през 2009-та е имало сериозна промяна – там би трябвало да фигурира авансовото плащане от огромния хонорар.

Останалата част Доган е получил през 2009-та и ще бъде записана в тазгодишната декларация.

Договорите с „Минстрой холдинг” са декларирани и пред НАП, защото лидерът на ДПС се е регистрирал по ДДС (правят го хората, чиито доходи са над 50 000 лева годишно).

„Каква е цената на хонорара определя този, който дава услугата и плаща. Там, където се срещнат предлагането и търсенето, в икономиката се нарича сделка. Каква е цената зависи от това какво се предлага”, обясни казуса от морална гледна точка Камен Костадинов.

Що се отнася до формалната – за конфликт на интереси, такъв категорично няма, по думите на говорителя на ДПС.

Още по темата

„Конфликт на интереси би имало, ако парите са платени от държавния бюджет или някакви публични разходи, които са направени от държавата. В случая имаме сделка, при която едната страна е частна корпорация, а другата – лице, което макар и политик, има право по действащото законодателство да извършва такъв тип дейност, стига да си плати данъка. Ние не намираме наличие на конфликт на интереси”.

Костадинов препоръча отношението на разследващите органи да се формира на базата на съществуващите данни, факти и обстоятелства, а не на база на политическото поведение на „определени политически формации“.

ДПС атакува ГЕРБ и за антикризисните мерки. Лютви Местан припомни думите на премиера Бойко Борисов при посещението му в Израел. Тогава министър-председателят заяви, че като ДДС ще се намалява постепенно, за да се стимулира потреблението.

Тогава намаляването на ДДС беше представено като антикризисна мярка. По думите на Местан идеята за увеличаване на същия данък с 2% противоречи на посланието от визитата в Израел.

В стила на ГЕРБ ДПС попитаха, къде са парите. Става въпрос за 2 милиарда лева, които са изчезнали от фискалния резерв. Според Местан политиката на правителството е да „харчи готови пари, отколкото да има адекватна политика за генериране на приходи”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase