Алексей Петров – Трактора. Снимка: БГНЕС

"Фиксирането върху Трактора измества фокуса от това кои са трактористите".

Това коментира пред БНТ бившият директор на Националната служба "Сигурност" Атанас Атанасов по повод ареста на доскорошния агент в ДАНС Алексей Петров – Трактора.

Според Атанасов е време да се разплете цялата група, функционирала около бившия главен прокурор Никола Филчев, и може би е крайно време той да бъде "прибран".

Бившият директор на НСС заяви, че вниманието трябва да се насочи към политическия проблем.

По думите му в България има партии, които са си взаимодействали с части на организираната престъпност, за да задържат властта.

Според Атанасов класически случай за подобна структура е Сергей Станишев и групата на Алексей Петров с цел да се пребори с вътрешнопартийния си противник Румен Петков.

"През 2001 година хора, свързани с "Мултигруп", взеха торба пари и отидоха в Мадрид, за да доведат тук Симеон Сакскобургготски, и след това беше сформирано правителството, в което участваше политическото представителство на "Мултигруп" – ДПС", каза Атанасов.

Той допълни, че Алексей Петров е бил привлечен към секретния апарат на НСС в късната есен на 2000 година по личното настояване на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

На въпрос защо Филчев е настоявал Алексей Петров да бъде привлечен в службата, ексдиректорът на НСС заяви, че Петров е можело да бъде полезен за разследването или прикриването на определени дела.

Службите за сигурност се стремят да придобиват свои източници в ъндърграунд средите, допълни Атанасов.

Още по темата
Според него е изключително важно да се установи защо Алексей Петров бе неформалният председател на ДАНС.

"Като член на Комисията за контрол на ДАНС съм се натъквал на много смущаващи неща в дейността на агенцията, когато Петров е бил част от нейното ръководство", коментира от своя страна депутатът от ДПС Камен Костадинов.

По думите му въпросът за присъствието на Алексей Петров в агенцията е поставен от ДПС още при предходното правителство на най-високо ниво.

Камен Костадинов заяви, че ДАНС е използвана за политически поръчки, като даде пример със случая „Рибново”, където, за да се угоди на Яне Янев, е вдигната жива сила, която да докара на разпит кмета Ахмед Башев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase