Снимка: БГНЕС

Текстът на "Приказка на стълбата" на Христо Смирненски получи всеки един от служебните министри в началото на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Творбата се падна на тазгодишната матура по български език и литература.

"Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници - 24 май, да си я припомним всички", посочи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието към своите министри.

"Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта, и да си спомня откъде е тръгнал", отбеляза още Главчев.

Премиерът посочи, че служебният кабинет има кратък хоризонт и конкретни задачи като организирането на честни избори, но въпреки това няма как да остане „глух и сляп“ за това, от което се нуждаят българските граждани. Служебният министър-председател даде пример с подкрепата на правителството за академичната общност, която очакваше полагащото ѝ се от началото на годината финансиране.

Още в понеделник по сметките на университетите Министерството на образование и науката е превело 39 млн. лв. Допълнително се осигуряват още 40,7 млн. лв. По този начин, с общия ресурс от близо 80 млн. лв. ще може да се увеличи заплатата на всеки университетски преподавател с 290 лв. в държавните висши училища.

С 12 % ще се увеличат възнагражденията и на административния персонал и научно-изследователския състав на университетите. Близо 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии.

Според премиера Димитър Главчев това показва отношението към академичната общност. Той отправи поздрав към министрите за предстоящия 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase