Снимка БГНЕС

Не ни остава много време до приключване на работата по Европейската директива за минималната работна заплата (МРЗ). Ние работим в условия на сериозна политическа нестабилност, което със сигурност се отразява на резултата.

Това каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в началото на конференцията "Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България", предаде БГНЕС.

По време на форума експерти в областта обсъждат на какъв етап е транспонирането на директивата в България, както и предизвикателствата пред синдикатите, свързани с колективното трудово договаряне.

"Вече у нас беше направена първата стъпка по имплиментирането на директивата. В закона беше въведена методиката, по която се изчислява МРЗ. Докъде ще стигнем, зависи само от нас", каза Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" подчерта, че разговорът между синдикалните организации и работодателските организации никога не е преставал.

"Трудно е да се очаква сближаване на позициите. Нашата цел е размерът на МРЗ да бъде колкото се може по-висок", добави той и посочи, че при работодателските организации нещата стоят по различен начин.

"Ясно си давам сметка, че всички държави са различни, народопсихологиите са различни. Ако едно нещо сработи в дадена държава, в друга може да се окаже точно обратното. Убеден съм, че ще имаме възможността да дебатираме по всички проблеми и, доколкото можем, да направим първата крачка", заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase