Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература. Предложението е подписано от председателката Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет.

"Този блестящ писател е печелил толкова много международно награди, с които може да се гордее всяка национална литература", сподели Евтимова пред Bulgaria ON AIR.
 
Георги Господинов - най-превежданият и най-награждаваният извън границите на страната ни български писател с ново признание. Българският П.Е.Н. център, начело на който е писателката Здравка Евтимова, единодушно изпрати предложение за номинирането му за Нобелова награда за литература.
 
Защото когато се говори за него, думите са излишни, а светът има нужда от лауреат с особен литературен почерк.
 
Последният му роман "Времеубежище" разби световните форуми. Освен един от най-четените и коментираните, е и един от най-награждаваните. А писателят Георги Господинов е по-актуален от всякога, последните му страници сякаш предсказват войната в Украйна.
 
"Аз исках това да бъде дистопия, не исках да бъде нещо, което ще се сбъдне. Но такова е времето, нещата се сбъдват неочаквано", сподели Господинов.
 
Според Здравка Евтимова финесът е това, с което Господинов стига до своите изводи за истината, за съвремието, в което живее, и го прави във вярна проекция за бъдещето.
 
А приятелят му и преводач на пет от книгите му на италиански проф. Джузпепе дел Агата го определя като един от най-значимите писатели в нашето съвремие.
 
"В Италия всички го канят. Смятат го за много голям, всички го обичат. Книгите му се продават много - и последните, и по-старите", разказа той.
 
А това, което отличава Господинов, са съвсем простите неща - той звучи актуално и днес, а творбите му достигат до широка аудитория.
 
А българската литература има нужда от свой пристан за духовността.
 
Евтимова е категорична - България има нужда и от голямо признание, което човек като Георги Господинов може да донесе.
 
А той мечтае за едно: "Светът реагира. Това, на което аз разчитам, е емпатията. Мисля, че в момента светът се събуди. Европа на емпатията - нещо, което аз винаги съм искал да видя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase