Снимка: БГНЕС

От РИОСВ-Хасково съобщават, че за изминалата 2023 година общо 102 щъркелови гнезда са обезопасени с платформи в областите Кърджали и Хасково. Превантивните дейности са извършени от служители на "Електроразпределение - Юг”, предаде БТА.

В общините Димитровград и Хармани са поставени най-много платформи за щъркелови гнезда - по 28 броя. 21 са монирание платформи в обшина Хасково, а 20 са в община Кърджали. Най-малко метални приспособления са били поставени на електрически стълбове в общините Крумовград – шест и Момчилград – едно.

От РИОСВ-Хасково отбчитат увеличение на дела птици, които правят гнездата си на електрически стълбове, а не на дървета или върху сгради. Това създава риск от токови удари със смущения в електрозахранването, както и от запалване на гнездата или нараняване и смърт на птиците, отбелязват от РИОСВ.

През март 2023 година на зеления телефон на РИОСВ са постъпили четири сигнала за  пострадали крилати предвестници на пролетта - ранени или в безпомощно състояние. Един от тях е завършил със смърт на щъркела, пише на сайта на инспекцията. За април подадените сигнала са за осем подобни случая. Има и паднало яйце3 от гнездо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase