Снимка: БулФото

Парична гаранция от 40 000 лева е наложена на председателя на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев.

Той беше сред отведените за разпит при прокурорската акция в Комисията във връзка с хазартния бизнес на Васил Божков.

Още по темата
Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Георгиев е направил пълни самопризнания при разпитите, като е съдействал на прокуратурата, както и че му е повдигнато обвинение, без да посочва какво.

Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов обяви, че обвинения са повдигнати не само на Александър Георгиев, а и на още две длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта. Предстои да се анализират събраните до момента доказателства, предаде БНР.

"Аз съм сигурен, че следващите седмици ще има още привлечени към наказателна отговорност лица от тази комисия", каза Фердинандов.

Според обвинението щетите за бюджета в размер на 500 милиона лева са нанесени от действията на задържания бивш председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев, който, по думите на прокурора, не е упражнявал контрол върху приходите от хазарт на Божков.

"10 000 лева. Това е прословутата сума, която е обещавана и предлагана като подкуп. Тя е предлагана и е давана и по отношение на това обвиняемо лице. Той е осъществявал контрол, негови са били решенията. Той е имал правомощия да определи хора, които да проверяват, които да сигнализират, ако има нещо нередно, а той е бездействал през целия период, в който е изпълнявал тази длъжност".

Специализираният наказателен съд реши Огнемир Митев да бъде оставен за постоянно в ареста.

Междувременно на летището във Виена беше арестуван бизнесменът Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с Васил Божков, потвърди главният прокурор.

"Това е лице, на което е повдигнато задочно обвинение. Има европейска заповед за арест, общодържавно издирване, обявен е за международно издирване. Той е участник в организираната престъпна група", обяви Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase