Снимка: Reuters

Възможно ли е да опазим частната, корпоративната и държавна киберинфраструктура от хакерски атака, чрез т.нар. публично-частни партньорства?

По тази тема ще разискват участниците в дискусия "Публично-частно партньорство като стратегически решения за противодействие на киберзаплахи".

Още по темата
Според Павел Димитров - представител на голяма застрахователна компания и съорганизатор на събитието, обществото има нужда от подобно партньорство.

"Киберсигурността трябва да бъде разделена на лична и на бизнес сигурност…Държавата не може да се справи сама, частната сигурност трябва да си взаимодейства с държавата и това може би е по-важно от размера на санкциите, на които трябва да има увеличение, тъй като виждаме, че това е модерният начин за провеждане на една политика за рекет и изнудване", твърди той пред БНР.

На същото мнение е и Ростислав Петров - председател на Българскат аасоциация на сертифицираните етични хакери. По думите му, евентуалното бъдеще взаимодействие между държавата и специализираните в киберсигурност частни компании е наложително, защото хакерските атаки няма да намаляват. Напротив - те само ще продължават да се увеличават.

"Много хора ще кажат, че държавата, премиерът, президентът са виновни (за кибератаки – б.р.), но всъщност са виновни хората, на които е поверена тази сигурност. Имайте предвид, че тези хората, на които е поверена сигурността на сайтове на държавни институции като НАП, трябва да са висококвалифицирани и обучени. Няма как това да се върши от обикновен системен администратор, допълни той.

Според него хората на рискови позиции трябва да минат през обучение, за да няма такива пробиви. А тези, които откриват уязвимости, да бъдат стимулирани (например финансово) да съобщават пред властите за тези пропуски в сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase