Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се срещна и разговаря с Красимира Обретенова и Вера Иванова – представители на майките на деца с увреждания, които протестираха вчера.

Още по темата
В рамките на близо двучасовата дискусия, министърът и майките се договориха да започнат интензивен процес на комуникация, в рамките на който да се потърсят ефективни решения на поставените от тях искания, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

По инициатива на министъра предстои да се организират серия от регулярни срещи, така че по-бързо да се достигне до подобряване на условията на живот на семействата на деца с увреждания.

Калфин e припомнил, че по част от исканията МТСП вече работи.

"На срещата ни миналата година беше поставен въпросът за електронен регистър на хората с увреждания. В момента сме на заключителна фаза на изработване на такъв единен регистър, в който да се синхронизира информацията от отделните социални служби, така че да се облекчи максимално бюрократичната процедура, през която се налага да преминават децата с увреждания и техните семейства", коментира министърът.

Той подчерта още, че промяната в системата на ТЕЛК, включително промяната в методологията на извършваната индивидуална медицинска експертиза в съответствие с тази на Световната здравна организация, ще подобри възможностите за предоставяне на по-адекватен и по-широк набор от социални и здравни услуги на нуждаещите се.

"Процесът, който сме стартирали по промяна на системата на ТЕЛК, в момента е във фаза на обществено обсъждане и консултации. Готови сме да разгледаме всички мнения, коментари и идеи на заинтересованите страни. Особено важно в изработването на новия модел е да участвате и вие – родителите на деца с увреждания, за да може реформата, която сме предприели, да е максимално съобразено с нуждите на вашите деца и семейства“, категоричен беше министърът.

Министърът и майките се съгласиха за необходимостта медицинските помощни средства да преминат за управление в Министерството на здравеопазването, предвид необходимостта от компетентна медицинска експертиза при разглеждането на всеки отделен случай.

Министърът е изразил готовност за съдействие за реализиране на възможността част от медицинските помощните средства да започнат да се произвеждат и в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase