Снимка: bgonair.bg

През последните 16 години животът на Юлия Старчева се превръща в непрестанна борба. Една обикновена ваксина преобръща животът на 47-годишната жена и днес тя живее с тежка присъда – да е родител на дете с увреждане.

Още по темата

Всичко започва през 2000 г., когато Георги е едва на две годинки. След поставена ваксина той развива гноен менингит и две години и половина е в будна кома. За щастие успява да се пребори за живота си, но уврежданията са жестоки.

В борбата си Юлия е сама. През последните 16 години тя живее чужд живот – този на сина си. Не може да ходи на работа, защото трябва денонощно да се грижи за детето си. Въпреки това, държавата я задължава всяка година да кандидатства за личен асистент.

"Тези програми трябва да не съществуват. Би трябвало да ме назначат на работа, дали ще бъде към министерството на здравеопазването, или към социалното, защото ние се превръщаме в болногледачи, в социализиране на човека с увреждания, ако щете вярвайте - във фризьори. Просто идва един момент, в който ние се превръщаме в заложници вкъщи", разказа майката.

Юлия се чувства и като заложник на институциите. Признава, че системата е тромава и е обидена на държавата.

Затворени са вратите и на обществото. Това е и най-голямата болка за 47-годишната майка.

"Навън хората се обръщат, поглеждат го, тези които не ни познават си дърпат децата. За мен той си е моето дете... аз си го обичам такъв, какъвто е!", сподели Юлия.

И въпреки непрестанната борба, понякога Юлия има време и за мечти. И ако повечето хора мечтаят за слава и пари – тя иска нещо просто - инвалидна рампа във входа на блока. Затова не пропуска шанса да се обърне към политицитe.

"Независимо кой от всичките, които са в НС, просто да дойде два дена да живее моя живот и след това да мислят", предложи Юлия.

По-рано майките на деца с увреждания протестираха пред Народното събрание с искане за повече подкрепа от дуржавата. Социалният министър Ивайло Калфин призна, че е готов да се отвори темата за плащанията на деца с увреждания.

"Проблемът е тежък за родителите на деца с увреждания, много трудно се отглежда такова дете, това не е тайна и не е ново. Държавата отделя значителен ресурс за тях, но е далеч от нужното, за да им осигури нормален стандарт на живот", каза Калфин.

Вижте целия репортаж във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase