Архив: Булфото

Административният съд в Пловдив отмени заповедта на кмета на Карлово Емил Кабаиванов за забрана на обявения за днес в 11.00 ч. митинг на мюсюлманите в града, каза за БТА кметът.

Още по темата

Няма да коментирам съдебното решение, оттук насетне задължение на полицията е да осигури реда в града, добави той.

Кметът пожела на всички, които ще пристигнат в Карлово, непременно да посетят къщата на Васил Левски. Той добави, че към момента няма подадено в общината уведомление за контрапротест.

Относно заповедта си Кабаиванов коментира, че забраната е издадена заради възможни нарушения на обществения ред в града и привнасяне на етнически проблем в Карлово, какъвто по думите му няма. Според него протестиращите не са от Карлово, а са организирани от Кърджали, Велинград и Асеновград.

Той уточни, че джамията не е действащ храм през последните 150 години и допълни, че ако карловци са искали, са можели досега да я съборят. Това според Кабаиванов показва, че съгражданите на Васил Левски са етнически толерантни. Относно разкопките, които започнаха в района на джамията, той обясни, че сградата е публична общинска собственост и общината има право да разполага с нея и в случая да я включи в разкопките.

От Главно мюфтийство потвърдиха, че протестът ще се проведе и към града пътуват мюсюлмани от Южна България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase