Снимка: Булфото, архив

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов забрани протестен митинг, организиран от Районното мюфтийство в Пловдив в "защита на "Куршум джамия" и други подобни мюсюлмански храмове в страната". Това се казва в изявление на кмета, разпространено от пресцентъра на община Карлово.

Още по темата
От общината уточниха, че в деловодството на администрацията е постъпило уведомление за протест на 30 юни, с присъствието на граждани от цялата страна.

Организаторите са заявили, че "целта на протеста е да изразим искането си джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и да изразим позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите."

Според Кабаиванов обаче тази проява ще наруши обществения ред в общината.

Той припомня, че "Куршум джамия" не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение.

Това, че в името й се съдържа думата "джамия", не е аргумент, твърди той. Към настоящия момент "Куршум джамия" е една от архитектурните забележителности на Карлово, но няма култово предназначение, допълва кметът. По думите му градът има богата история, но османският период е една малка част от нея.

Опитите да се внуши, че чрез предстоящите разкопки се осквернява религиозен обект и се цели промяна на предназначението му, са злонамерени, "Куршум джамия" не принадлежи на никое вероизповедание, а на карловци, които искат да знаят повече за славната си история, коментира Емил Кабаиванов.

По отношение на протестния митинг кметът на Карлово добавя, че счита твърденията на организаторите за необосновани и че зад тях "прозират други намерения".

"Не мога да допусна някой отвън да нарушава етническия мир в Карлово и да създава предпоставки за нарушаване на обществения ред в града“, посочва още Кабаиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase