Снимка: архив Булфото

Бебето в Тетевен, което издъхна два дни след раждането си, е можело да бъде спасено, ако в болницата е имало анестезиолог,  обяви акушер-гинекологът от болница "Св. Анна" д-р Елка Дачева пред Нова тв.

За трагедията стана ясно след като майката на починалото бебе Наташа Габровска подаде жалба. Тя се оплака от упражнено върху нея насилие по време на раждането, което според нея е довело до смъртта.

Още по темата

"Ако това беше в една голяма болница, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено. Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено моментално цезарово сечение", каза Димитрова. Тя обясни, че за да се използва форцепс, жената трябва да е под наркоза.

Практиката в малките болници като тази в Тетевен била да се вика анестезиолог от дома му, а той не можел да дойде по-рано от 35 минути. Д-р Дачева обясни и че в лечебното заведение няма дори и кръв за преливане, а след раждането се налага да се чака по 2 часа, докато дойде неонатолог, който да се погрижи за бебето. 

"Никой не знае как ще завърши едно раждане. Анестезиологът е длъжен да стои там. Ние не сме в 17 век", контрира обаче д-р  Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница "Св. София".

Във връзка с твърденията на родилката Наташа Габровска, че върху корема й е било сядано, Григорова беше категорична, че в съвременното акушерство тази практика не се прилага по никакъв начин. 

"Младите майки не искат да разберат, че няма кой да роди бебето, ако не напъват. Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала: "Не се научихте да раждате?", попита д-р Дачева, която е близка приятелка с лекарката, ръководила фаталното раждане. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase