Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие. Какво се променя?

"Промените са в посока завишаване наказанията по отношение на сексуални престъпления, които са извършени с малолетните деца, както и увеличаване на давностния срок за преследване", каза адвокат Йорданка Бекирска в студиото на "Денят ON AIR".

Тя поясни, че наказанията досега са били от 2 до 6 години, а сега ще са от 2 до 8 години.

"Говорим за сексуално насилие с деца, детска порнография. Изключително сензитивна е материята, когато имаме пострадало до 14 години лице. От гледна точка на доказателства и от гледна точка на това да се разпитат свидетели, да се съберат ДНК материали, е много по-трудно. Единственото, което се цели, е превенцията, защото само по този начин може да имаме по-сериозна защита на пострадалите деца", допълни адв. Бекирска за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ деца под 14-годишна възраст лесно и неосъзнато излагат голите си тела в интернет.

"Това е порнография, без да го осъзнават. Има цели канали, в които тези материали се обменят, без да знаят и родителите. Децата се срамуват да споделят с тях. Много пъти всичко се случва под натиск, а понякога и от техни връстници, защото веднъж като изпратиш гола снимка на свой съученик, той я разпространява с други съученици. След това съответното момиче става обект на присмех и атаки", коментира Йорданка Бекирска.

В практиката си тя има случай, в който 15-годишно момиче е направило опит за самоубийство, след като голите ѝ снимки са били разпространявани свободно.

"Училището като че ли има второ по значение влияние върху децата. Родителите в един момент губят своето предимство и на първо място са съучениците, на следващо място е училището и на трето място - родителите. Това е много сериозна опасност, която се задава, но не само в България. Това е световна тенденция", подчерта адвокатът.

"Ние не знаем какво правят нашите деца в телефоните си. Има статистики, че голяма част от децата уж си отиват в стаите, за да нощуват там, но се оказва, че след полунощ са в социалните мрежи. Това е много трудно за контролиране. Темата за сексуалното насилие е табу. В момента става така, че децата научават за сексуалните отношения не от родителите си, а от интернет. Те имат много изопачена представа за интимността", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видео.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase