Снимка: архив Булфото

Просветното министерство се обяви за тотално видеонаблюдение на матурите тази година. Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева съобщи, че ведомството препоръчва във всички изпитни зали, където ще се провеждат матури, да има  монтирани камери.

Още по темата
Според нея инспекторатите трябва да съобразят избора на изпитните зали така, че да има  видеонаблюдение в деня на изпита. Въвеждането на камерите има за цел при подаден сигнал за нарушение съответното видео да може да се прегледа.

Министърът на образованието Тодор Танев отново застъпи тезата, че матурите не са достатъчно филтриращ механизъм. Затова според него може да се помисли за специален тест, който да служи за вход във ВУЗ.

Приоритет на министерството в училищното образование е децата да мислят, а не да зубрят, убеден е Танев. Първа крачка към това са законодателните промени и преработката на учебниците. В момента се създава и план за информационните технологии. "Ако влязат таблетите, това създава  нова платформа за въпроса с учебниците в България", каза министърът.

Сред идеите му за развитие на образованието е и включване на колежанско образование като наставка на средното.

За висшето обучение Тодор Танев поиска да е с европейско качество и да прави връзка с пазара на труда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase