Министър проф.Тодор Танев. Снимка, архив, Булфото

Министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви, че се обмисля идея, според която не матурата да е вход към висшите учебни заведения, а да се въведе отделен тест, който да проверява общата подготовка на кандидатите.

Тестовете трябва да бъдат по-индивидуализирани, с повече мисъл в тях и да провокират мисленето на ученика, посочи Танев.

Министърът каза, че той лично е против по-сложните матури, но ако Законът за висшето образование, който трябва да бъде реформиран, изисква от матурите да представляват форма на влизане в учебните заведения, то може да помислим за нещо подобно на изпитите в американските висши учебни заведения - по обща подготовка и по начин на мислене.

Според него средните тестове са най-лошото нещо, защото в тях само тези, които са зубрачи, минават.

Попитан отново дали ще има усложняване на матурите, министърът увери, че няма да бъдат трудни, а ще бъдат по-адекватни и "ще хващат" много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни подобласти на една област.

По думите му матурата за 12 клас няма да е по-сложна тази година. „Няма да бъдат по-трудни, а ще бъдат по-адекватни и ще хващат много повече от много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области. Матурата е вид тест и трябва да има елемент на разсъждение как използваш езика, а не дали знаеш някоя много рафинирана дума", обясни той.

Министърът заяви, че след като бъде приет Законът за предучилищното и училищното образование, който съдържа 18 държавни образователни стандарта, ще повдигне въпроса "дали да се увеличи количеството на матурите".

Сега зрелостниците се явяват на две задължителни матури - първата е по български език и литература, а за втората - има 13 предмета, и учениците избират на кой от тях да се явят.

Министър Танев даде пример, че зрелостник, който сега завършва Националното музикално училище, почти е невъзможно да се яви на матура по музика. Затова избира друг предмет, например история. Не е редно така, поне за някои училища, посочи образователният министър, цитиран от БТА.

На въпрос дали в законопроекта за училищното образование се предвижда да има трета задължителна матура, министър Танев каза, че той не влиза в тези подробности и отбеляза, че това е законопроект, а какъв ще е законът, ще видим след няколко месеца.

Министър Танев коментира темата на конгреса на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase