Снимка: БТА

Независимостта не е подвластна на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това каза в словото си, посветено на 106-тата годишнина от обявяване на Независимостта на България, служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

Пред стотиците присъстващи на площад "Цар Асен" във Велико Търново той посочи, че обявяването на Независимостта е поредната стъпка по пътя за осъществяването на националните ни идеали.

„Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни освен политическа получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика. Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ“, каза премиерът.

Още по темата
„За всекиго от дейците на Българското възраждане може да кажем, като за апостол Петър, че са камъкът, върху който се гради. Така и делото на всеки един от нас трябва да е част от съграждането на достойна, единна европейска България, в която гражданите и управниците „еднакво да мислят и едно да желаят“, отбеляза Близнашки.

В словото си министър-председателят подчерта още, че историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора – от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек. „Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт“, подчерта в заключение проф. Георги Близнашки.

На площад „Цар Асен I“ в старата столица министър-председателят прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase