Снимка: Архив, Булфото

С различни прояви в цялата страна ще бъде отбелязана 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.

Османската империя, а след това и Великите сили, признават официално българската независимост през 1909 г.

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

С литургия и водосвет на бойните знамена в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започва честването на 106 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция ще бъде прочетен Манифестът, с който на 22 септември 1908 година княз Фердинанд провъзгласява Независимостта на България.

От 10,00 ч.тържественото шествие ще се отправи към крепостта "Царевец", където манифестът ще бъде прочетен още веднъж след военния ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.

От 11.00 ч. представители на държавни и обществени институции, политици и посланици ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, издигната след 1996 година, когатое било възстановено честването на празника с решение на Народното събрание. По-късно шествието ще се отправи към центъра на Велико Търново. През тази година то ще бъде водено от представителите на четири военни духови оркестъра.

И през тази година участниците в празника ще могат да се включат в Голямото търновско хоро, което ще се извие от центъра на града до площад "Цар Асен". Тържествата ще приключат с тържествена заря - проверка от 19.30 пред крепостта "Царевец" .

За първи път през тази година традиционното излъчване на Аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина" ще бъде предшествано от ново лазерно шоу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase