Снимка: архив, Булфото

КАТ няма да може да използва снимки от мобилни камери, за да глобява нарушителите по пътищата. Това следва от тълкувателно решение на Върховния административен съд, гласувано вчера от магистратите, анонсират под глава "Сега", "Труд", "Стандарт" и "Монитор". Решението е взето единодушно от съдиите, но ще влезе в сила, когато бъде обнародвано в "Държавен вестник". Тълкувателните решения имат сила на закон и целта им е да уеднаквят противоречива съдебна практика.

137-те мобилни камери на КАТ в страната вече няма да могат да издават електронни фишове за превишена скорост, уточнява „Монитор“. Това стана ясно след единодушното решение, което взе Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Причината е спорен текст от Закона за движение по пътищата, който гласи, че “електронен фиш се издава за нарушения, установени с технически средства и системи в отсъствие на контролен орган и нарушител”. Тази формулировка даваше възможност различно тълкуване на закона от съдилищата в страната. Част от магистратите приемаха, че с мобилните камери работят полицаи, които включват и източват паметта със снимките, а това се смяташе за субективен фактор. Заради многото отменени глоби и нееднозначното тълкуване на закона правосъдният министър поиска от върховните съдии да излязат със становище по спорния текст.

"Намалението на тока беше дотук", подчертава в интервю за "Труд" Явор Куюмджиев, зам.-председател на енергийната комисия към парламента. "Ново поевтиняване на цената на тока би боло нереалистично оттук нататък. Що се отнася до цената на парното, тя е пряко свързана с цената на газа. Ако изпълнителната власт успее да договори по-добри условия за доставка на газ, всичко е възможно", допълва Куюмджиев.

Според челото на "Дума" в медиите се тиражират напълно неверни факти и коментари за проекта за нов Наказателен кодекс в частта му за наказанията за престъпления срещу културното наследство. По думите само на колекционери и нумизмати, без каквато и да било справка в законовите текстове, е раздухана истерия, че според проекта всеки българин ще е длъжен да регистрира пред държавата стари семейни вещи, пафтите на бабата или скрина на дядото и дори семейни снимки, а художниците - картините си, ако не искат да попаднат в затвора. Проектът за нов НК не предвижда нищо подобно. Няма изискване да се регистрират семейни вещи, които не са свързани с исторически личности, авторски картини на живи художници, монети от времената след 1800 г., ръкописи след ХVIII в. и пр., уточнява изданието.

Деветдесет процента от автомонтьорите ни мамят, алармира на първа страница "Телеграф". Най-често заменят повредени части с вече използвани, източват само половината от старото масло, преди да го сменят, или директно крадат по няколко литра гориво от резервоара. Тези измами обичайно се прилагат в нелегалните  работилници, които само в столицата надхвърлят 3-4 хиляди.

За периода от 1 януари до 30 ноември 2013 г. броят на децата, които са били изведени от семейството си, е 4877. Най-честата причина за прилагането на тази мярка е установен риск за здравето и живота на детето - насилие, изоставяне или неглижиране. Тази тревожна статистика обявява в интервю за "Монитор" Ева Жечева, председател на Държавната агенция за  закрила на детето. Когато се налага извеждане на детето от  биологичното му семейство, се проучват всички възможности за  настаняването му в семейство на близки и роднини, осиновяването  му или намиране на дом в приемно семейство.

Голяма част от завършилите в университет определено професионално направление работят нещо друго, най-често като продавачи. Това съобщава в интервю за "24 часа" министърът на образованието Анелия Клисарова. Данните са от новия "Рейтинг на висшите училища в България", който ще бъде оповестен утре. "Най-ценната новост в системата е, че е по-практически насочена, свързана е с реализацията на труда и с доходите. Много полезна е и за връзката между образование и бизнес. Ще стане ясно от какво има нужда бизнеса", уточнява Клисарова. По думите й голяма част от студентите имат сериозна теоретична подготовка, но  практическата им не е силна. Бизнесът казва: трябват още 6 месеца да ги обучаваме, за да заработят добре. В тази връзка ще се откриват центрове за стажове на студенти. "Първата идея е на Аграрния университет в Пловдив да направим стажове в Кюстендил. Градът е прочут с овощните си градини, студентите ще влязат в тях и реално ще видят работата", пояснява министърът.

"Капитал Daily" информира: Софтуерните специалисти не стигат, а държавата и университетите са все така пасивни. Недостигът в IT сектора, който е един от най-растящите през последните години, започва да се запълва от самия бизнес. Поредното доказателство е най-новият софтуерен университет "СофтУни" - само 48 часа след официалния старт на сайта му са получени 200 кандидатури и има 1500 регистрации. Негов създател е Светлин Наков, който през есента на миналата година се оттегли от най-голямата академия - тази на "Телерик", за да се  съсредоточи върху новия си проект.

Секретарката на адвокатската колегия в Кърджали е задигнала 35 000 лв. от десетки юристи, съобщава под глава "Новинар". Сигналът е подаден от потърпевшите и е започнато разследване, но заподозряната е неоткриваема и никой не знае дали въобще е в България. Жената е отговаряла за членския внос на местните юристи и за техните здравни и пенсионни осигуровки. Вместо да внесе парите в бюджета, тя е отклонявала част от сумите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase