Снимка: Ronalds от Pixabay

От днес са в сила новите противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш в страната. Те включват имунизация на новородени, навършили 6 седмици, а също така и безплатна имунизация на бременните в третия триместър. От РЗИ казват, че към момента няма много желаещи за ваксина, въпреки че предходните дни е имало повишено запитване.

Ваксината е безплатна и препоръчителна. Бъдещите майки трябва да носят актуален документ, който удостоверява, че са в последния триместър от бременността, за да не се налага да ги връщат. Към момента имунизациите се праят в регионалните здравни инспекции.

Във Варна например днес се е имунизирала само една бременна. "Хората питат сега как да дойдат, какви документи да носят... Вероятно в следващите дни ще имаме много повече. Очаквам го, защото от разговори с АГ-специалисти, които ми се обаждаха, имаше много завишен интерес. Казаха, че много от техните пациентки искат да си направят ваксина", заяви д-р Анка Баева, РЗИ – Варна.

В Бургас пък днес нямаше желаещи да си поставят ваксина. “Предполагам, че все още се обмисля вариантът за имунизация, подсигуряват се документите, с които трябва да дойдат при нас. Предходните дни имахме доста запитвания по телефона", каза пред БНТ д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

В Пловдив обаче имаше желаещи да си поставят ваксина и дори се създаде леко напрежение. “От 10 дни звъня и се интересувам кога ще мога да се ваксинирам, за да предпазя семейството си и нероденото си бебе”, разказва бременна жена. Тя дори е имала желание да си закупи ваксината, но след като е разбрала, че ще бъде безплатна, е решила да изчака.
 
Лекарите съветват и другите членове в семействата, които очакват бебе, да се ваксинират.

Освен ранната имунизация на новородени и препоръчителната такава за бременни, от днес се въвеждат временни мерки и в училищата и детските градини. Те включват сутрешен филтър на децата, за да не се допускат болни, често проветряване и дезинфекция. Следи се за симптоматика, хрема, обвири и ако има деца, проявяващи такива симптоми, лекари и родители веднага ще бъдат уведомени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase