Стефан Цанев. Снимка: Булфото

„Студентите не искат нито власт, нито пари, не се борят за 5, нито за 500 лева. Борят се против покварата в обществото. Иска ми се то да разбере какво искат студентите.” Това пожела за новата 2014 година писателят Стефан Цанев пред TV7.

Той призна, че изтеклата 2013 година му е дала много голям кураж, че обществото се е събудило. Според него събуждането е започнало със социалните протести през февруари, минало е към политическите и вече се наблюдава морален и духовен протест – този на студентите.

Поетът вярва, че духовните будители винаги ще бъдат малцинство, защото те са единици, но се надява, че и от студентския протест ще излязат водачи. „Виждат се вече, ще си излязат сами. Дори да не успеят, дори да заглъхнат протестите, те дадоха знак за непокорство срещу своеволията на властващите”, очерта желани и вероятни сценарии българският драматург. Цанев припомни, че и богомилите са били малцинство – „една ерес срещу покварата в църквата”.

„Затова говоря толкова възторжено за студентите, те ни напомнят за забравени морални категории. И да не е така, ми се иска да е така. Дори само това е достатъчно, а и, дай Боже, да продължат нататък”, пожела Стефан Цанев. Той си обяснява яркото разделение на обществото до днес с това, че „нашият преход беше един мижитурски преход – без ясно разграничение, а комунистическата партия не понесе никаква отговорност за извършените от нея престъпления срещу българския народ и на практика остана на власт в 8 от 12-те правителства”.
„Съобщавам факта, не мога да дам обяснение защо се случи така, но пропуснахме шанса да променим държавата си рязко и всичко се разми”, каза писателят. Той констатира още, че народът ни няма национален идеал. Според него този идеал трябва да е нещо конкретно.

„Една от моите утопии е да обявим България за екологична зона и тук всичко произвеждано да е екологично чисто”, сподели Стефан Цанев. Той смята, че оставката като цел на протеста може да бъде постигната единствено от общонационална стачка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase