Снимка: архив, БулФото

До момента у нас са настанени около 3100 души, от които 230 са преминали границата без документи, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред БНТ.

От Министерския съвет са отпуснати 560 хил. лева за ремонт на сгради за временно настаняване. Продължава проверката на обектите, в които могат да бъдат приютени потенциалните имигранти, но все още не са избрани конкретни места. Около 2 млн. лева са поискани от Европейския фонд, за да може България да се справи с бежанската вълна.

Още по темата

"Ние правим процедура, а дали ще получат статут на бежанец, дали няма да получат, това е решение на интервюиращия орган. Интервюиращите органи при нас са много добри специалисти, които умеят да комуникират с хората. Това са бивши служители на Национална служба за сигурност, на Национална следствена служба и т.н., които имат достатъчно богат опит, те са и своего рода психолози в провеждането на интервютата", обясни Казаков.

По думите му процедурите се гледат с особено внимание, за да се отсеят тези, които биха могли да влязат у нас със сирийците. „Имаме такива няколко случая - да се представят за сирийци, а е констатирано, че не са сирийци. Имахме такъв случай преди година“, добави той.

Казаков обясни, че когато има въоръжен конфликт в дадена страна и хората я напускат по тази причина, по силата на закона им се предоставя статут на бежанци. Тоест, предполага се, че всички сирийски бежанци ще получат статут на такива в страната ни, но това не означава, че ще го получат на всяка цена, уточни председателят на Държавната агенция за бежанците.

По думите му държавата дава сериозна помощ в периода на обучение в интеграционната програма.
„Тя не е задължителна, но оказва конкретна помощ на тези семейства. Ние ги обучаваме по български език шест месеца и по някои специалности в нашия интеграционен център още три месеца. В тази интеграционна програма те получават определени средства - за всеки присъствен ден при обучението по 4 лева на ден, получават транспортни карти, еднократна социална помощ, пари за квартира до шест месеца, в зависимост от членовете на семействата – от 170 до 450 лева“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase