За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят на изпит за повишаване на оценките от матурите. Първият държавен зрелостен изпит за тази година е на 17 май и е по български език и литература.

В петък Виктор и Йоана ще се явят на матура. Подготвят се за нея от две години и са готови с избора си за третия модул от препитването, където дванайсетокласниците избират да пишат есе или интерпретативно съчинение.

"Може би ще предпочета есето, защото ми дава повече свобода, така че ще мога да пиша от личен опит, ако имам някакъв подобен по дадената тема", споделя Виктор.

Дали учениците ще пишат есе или интерпретативно съчинение - максималният брой точки за този трети модул са 30.

"Хубаво е да се направи такава статистическа оценка, за да видим първия модул дали е само до улучване на отговорите, на втория там е предимно показване на литературни знания и умения за писане. Третият вече трябва да се отдели, да се обособи, за да видим всъщност къде са дефицитите на нашите ученици и къде са проблемите на образованието", каза учителят по български език и литература Диана Анева.

За отличен максималният брой точки е 100. Минимумът за тройка е над 30 точки. А критериите за оценяване при третия модул се припокриват с малки изключения. Към всичко това резултатът от матурата по български език и литература включва и оценките за правопис, пунктуация и спазване на граматическите правила.  

"Освен писмен изпит, трябва да има и устен изпит, защото е много важно освен да пишеш грамотно на родния си език, да можеш да се изразяваш добре", смята директорът на 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Общо 51 хиляди ученици ще покажат знанията си по БЕЛ на 17 май. За първи път учениците ще могат да се явят повторно за повишаване на оценката, но тя няма да се отрази в дипломата, а само при балообразуването за кандидатстване в университет. За завършващите тази година обаче това ще е възможно най-рано на есен.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase