Полицаи правят кордон между протестиращите и привържениците на "Атака". Снимка: Булфото

Синдикатът на служителите в МВР даде ясно да се разбере, че мотивацията на униформените става все по-ниска да застават "с лицето и гърдите си пред една или друга партийна централа и да защитават от народната "любов" представители на политическия елит.

Това става ясно от писмо на синдикалистите до медиите, в което нито веднъж не е споменато името на партия "Атака", нито това на Волен Сидеров, или пък снощните брожения пред централата на националистите.

Още по темата
"Изключително трудно и силно демотивиращо е да се работи за постигането на обществен ред, когато същите тези политици, който седят зад полицейските кордони и заграждения, вместо да се занимават с формирането на отговорна и държавническа позиция, вместо да способстват за обществения мир, спокойствие и благоденствие на нацията, открито провокират членовете на обществото и служителите, като отправят несъстоятелни и безпочвени нападки и към служителите от МВР, влизат във физическа саморазправа с полицейските служители и защитават това си поведение с депутатския си имунитет", пишат полицаите.

Синдакилистите в МВР считат, че е абсолютно недопустимо служители на реда да стават жертви и заложници на проявите на нисък морал, провокативно поведение и политическо говорене, особено когато това е демонстрирано от български народни избранници.

"През последните дни гражданското ни общество е изправено пред сериозно изпитание, предимно изпитание на духа, морала и етичните норми. От една страна справедливата и основателна гражданска и обществена чувствителност и социално напрежение, а от друга страна -  индикациите за развиваща се политическа криза, доведоха отделни български граждани до крайни състояния и открито демонстриране на психическа лабилност. Това в немалка степен засегна и една част от българските политици", твърдят те.

Синдикатът на служители в МВР напомня настойчиво на политиците, че полицаите не са частни служители, обслужващи интересите на една или друга политическа партия или коалиция.

"Служителите в МВР са част от българското общество и са изцяло и единствено в служба на обществените интереси. Ние в пълнота подкрепяме справедливите социални и икономически искания на гражданите. В протестите участват и се включват наши близки приятели, роднини, членове на нашите семейства", завършват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase