Снимка: Булфото

И фермерите в България излизат на улицата на протест.  Те настояват да се преразгледа и промени  Бюджет 2012 г. и в частност предложената Финансова рамка за сектор "Земеделие” за следващата година.

В началото на изминалата седмица Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни национални протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012. Заложените пари за сектора са с 230 млн. лв. по-малко от договорените 570 млн. лв. във финансовата рамка, която браншът подписа с правителството през септември.

Земеделците настояват за изпълнение на споразумението от есента, за предсказуемост и яснота в размера на субсидиите.

В специално писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и до ръководството на Народното събрание, неправителствените организации от сектор „Земеделие” изразяват своето разочарование от липсата на диалог с правителството и парламента.

Още по темата

"През този период не се осъществи диалог и затова, водени от своята последователност, принципност и решимост, националният комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор земеделие, на 28 ноември 2011г. от 10.00 ч. ОБЯВЯВА начало на ефективни протестни действия в цялата страна.

Те ще се изразят в изкарване на машини и хора по определени маршрути  и последващо затваряне на пътища и гранични контролно-пропускателни пунктове”, обявяват в своето писмо родните фермери.

Земеделците все пак уточняват, че на този етап няма да се стига до блокиране на пътиша и граници.

"Уважаеми сънародници, извиняваме се за неудобствата, които ви създаваме и се надяваме за съпричастност и подкрепа от ваша страна", завършва писмото на фермерите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase