Марио Николов. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска 17 години затвор за бизнесмена Марио Николов, подсъдим за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД.

За съпугата на Марио Николов – Мариана, държавното обвинение поиска 14-годишна ефективна присъда, а за останалите седем подсъдими – по 12 години.

Освен това прокуратурата поиска и конфискация на цялото им имущество.

Според обвинението средствата от европрограмата са източени чрез представяне на документи с невярно съдържание – подсъдимите купували стари месопреработвателни машини, а ги представяли за нови и така стойността им е завишавана многократно.

Прокурорът по делото Андрей Андреев заяви в съдебната зала, че обвиняемите са били част от една добре организирана престъпна група, в която Марио Николов е имал основна роля. Затова поиска и 8-годишна присъда за Николов като ръководител, и по 4 години за останалите като участници в групата.

В пледоарията си прокурорът посочи, че използваните в схемата документи са били „абсолютно фалшиви“, и заяви, че фактът, че Марио Николов е опитал да манипулира свидетел по друго дело срещу него, допълнително утежнява вината му. Освен това чрез източването на средствата държавата е злепоставена пред европейските институции.

Самият Марио Николов коментира пред журналисти, че 17 години е една справедлива присъда, и уточни, че не може да говори за това искане извън кръга на иронията.

Николов заяви, че обвинението срещу него не почива на обективни факти и доказателства, а той самият се чувства изкупителна жертва.

Още по темата

„Държавата е решила да ме принесе в жертва и какво толкова, ще се лиши от един свой български гражданин“, каза Николов. Според него целта е държавата да извлече политически дивиденти.

Прокуратурата извлича дивиденти от събраните доказателства по делото, коментира в отговор прокурор Андреев.

Защитникът на Николов – адвокат Менко Менков, заяви, че прокуратурата не се е постарала да изясни фактическите доказателства по делото и никой не е разбрал за какво става въпрос в него.

Според защитника, за да има документна измама, трябва да има получаване на средства без правно основание. Самият факт, че има сключен договор с Държавния фонд „Земеделие“ означава, че такова основание е налице.

В обемната си защитна пледоария (около 100 страници) адвокат Менков посочи, че прокуратурата е нарушила грубо Наказателнопроцесуалния кодекс, като некоректно е цитирала показания на свидетели по другото дело срещу Николов – това за изпирането на средствата.

По това дело Марио Николов вече бе признат за виновен и получи 10-годишна ефективна присъда. Тогава съдът оправда Людмил Стойков, който също бе обвинен като участник в групата, „изпрала“ източените от САПАРД пари.

Днес прокурор Андреев каза, че обвинението ще протестира оправдателната присъда, а в момента се прецизират мотивите за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase