Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство по материали за това, че Марио Николов е оказвал натиск върху свидетел по дело срещу него, стана ясно след заседанието на ВСС.

Николов се обаждал по телефона на швейцареца Винченц Хьогер, който е свидетел по делото за източване на 14 милиона лева по програмата САПАРД, и го убеждавал да не дава показания.

Хьогер сигнализирал за това швейцарската прокуратура, която изпратила информацията в България.

Материалите са отделени от общото производство срещу Марио Николов за злоупотреба със средства по САПАРД, съобщи прокурорът от Софийска градска прокуратура Андрей Андреев.

Досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител, а от документите, дошли от Швейцария, става ясно, че Николов веднъж се е обаждал на Хьогер преди съдебно заседание, в което швейцарецът е трябвало да дава показания.

Хьогер е един от доставчиците на месопреработвателни машини.

Делото срещу Марио Николов и още осем души е именно за това, че внасяли стари машини, които представяли за нови, на завишени цени, и така получили неправомерно 14 млн. лева субсидии по програма САПАРД.

Неявяването на този свидетел е една от причините за бавенето на процеса, стана ясно от заседанието на ВСС, на което бяха представени резултатите от проверката за причината за множеството отлагания на делото срещу Марио Николов – общо 14.

Още по темата

В десет от случаите причина са подсъдимите или техните адвокати.

Според проверката съдебният състав е действал адекватно, но все пак се препоръчва да се санкционират или да се предупреждават всички участници в процеса, отсъствали  неправомерно, дори да не са станали причина за отлагане на заседанието.

Друга причина за продължителността на процеса е все още неизпълнената съдебна поръчка от Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase