Реставратори работят по откритите останки от църквата. Снимка: Валерия Ноева

Останките на късносредновековна църква ще бъдат вградени в бъдещата метростанция 8. Там ще е спирката от втория лъч на столичното метро с дестинация кв. „Надежда” – кв. „ Хладилника”.

Решението беше взето от експертна комисия с представители от Министерство на културата, Национален археологически институт с музей, бившия Национален институт за паметниците на културата (сега НИНКН) и представители на Метрополитена.

Проявеният интерес към архитектурата на храма се дължи на запазените стенописи. Църквата е била разрушена при извършване на изкопни дейности още през 50-те години на миналия век.

Работатата на реставратори до момента е разкрила 4 слоя стенописи, което показва, че църквата е била действаща за сравнително продължителен период от време.

Още по темата

За момента най-голям интерес представляват стенописите от втория, предпоследен слой, от които е разкрита и най-голяма площ.

След реставраторска намеса стана видима човешка фигура в богослужебни одежди, носеща кръст. Стенописът е с високо качество - ярки цяветове, качествен рисунък, на сравнително малката видима площ се забелязва използването на четири нюанса на червения цвят.

Първоналчалното мнение на изкуствоведи е за изключително ранна дата на рисунъка – края на XII – XIV в.

Тя обаче не се потвърждава заради наскоро разкрития до фигурата надпис, от който се чете „Вечная Памят”. Съществува вероятност надписът да се окаже ктиторски - в чест на дарител на храма.

Предстои и разкриването на втори надпис от по-стар слой стенописи, който вероятно също ще допринесе за разкриването на времето на използване на църквата.

Големият некропол, който се разкрива около нея, подсказва възможността храмът да е служел като гробищна църква.

Късната дата на разкритите около храма многобройни гробове (най-късните – от първата половина на XIX в.), показва че това са едни от последните жители на София, погребани в сърцето на града.

Около средата на века султански указ забранява да се извършват погребения в рамките на града.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase