Снимка БГНЕС, архив

С увеличаване на обемите на продажбите в интернет НАП засилва контрола спрямо лицата, които печелят от тази търговия, но пропускат да декларират доходите си от нея.

През 2023 г. приходната агенция е провела 989 ревизии и 1953 проверки на тази икономическа дейност.  В резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за над 22 618 млн. лева. Други 4.5 млн. лв. са платени доброволно с корекции в данъчните декларации вследствие на проверките.

Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година, пише "Сега".

Информация кой какви доходи от продажби в интернет е реализирал приходната агенция получава от куриерските фирми на базата на изпратени пощенски пратки с наложен платеж. Именно тези суми НАП посочва в предварително попълнените данъчни декларации, достъп до които имат само данъкоплатците с ПИК. Ако става въпрос за продажба на лично имущество и вещи, закупени за лично ползване, то получените доходи са необлагаеми и трябва да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

При миналогодишната данъчна кампания 9 266 физически лица са потвърдили доходите от продажби в интернет в предварително попълнените данъчни декларации. Общата сума на декларираната данъчна основа е в размер на 27.763 млн. лв., а размерът на данъка - 3.667 млн. лв.

Приходната агенция е провела три телефонни кампании през 2023 г.,  като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са извършвали търговска дейност в интернет, но реализираните доходи не са декларирани. В резултат на това 2 064 граждани са подали нови или коригиращи декларации, като обявили облагаем доход за малко над 18  млн. лв., а дължимият данък е 1.6 млн. лв. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат доброволно данъчни декларации, са възложени контролни производства.

Ако продавате стоки или услуги в интернет, трябва да знаете, че от гледна точка на данъчното законодателство, тази търговия не се различава съществено от това да продавате в стандартен магазин, посочват от НАП.

Данъкът върху доходите на физически лица от продажби в интернет е със ставка 15%, когато те действат като търговци - системно купуват стоки с цел да ги препродават. Начинът на облагане е като при едноличните търговци - не се облагат доходите от продажбата, а реализираната печалба. Освен това преди да се начисли налогът, тези търговци трябва да приспадат осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице. Срокът за деклариране и окончателно плащане на данъка е до 30 юни на следващата година.

В останалите случаи данъкът е 10% върху общата годишна данъчна основа и за внасянето му е до 30 април на следващата година, когато се и декларират в Приложение 3 за доходи от друга стопанска дейност в данъчната декларация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase