Снимка: Булфото

Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев помоли управляващите да преосмислят позицията си относно бюджета за здравеопазване за следващата година. По думите на Тренчев бюджетът в този си вид ще предизвика тежък обществен отзвук.

Той каза това на днешната среща между синдикати, съсловни и пациентски организации, министъра на здравеопазването Божидар Нанев и председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов.

"Медицинското съсловие е силно притеснено от финансовия ресурс за здравеопазване, който се предлага. Даваме си сметка, че ситуацията е страшна и сме в криза, но средствата за здравеопазване не бива да се орязват", заяви Тренчев.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов съобщи, че средствата за болнична помощ в бюджета за здравеопазване за следващата година се намаляват с 31,3 на сто, което е предпоставка за срив в системата.

Още по темата

829 милиона лева от бюджета на НЗОК ще бъдат пренесени във фискалния резерв, а общият буфер ще стане 1 300 000 000 лева, каза Христов.

Нашата оценка е, че в този си вид бюджетът на Здравната каса е доста рисков, да не кажем - пагубен, допълни той.

Според председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов него този бюджет ще постави в изключително тежко състояние болниците, особено големите лечебни заведения, които ще бъдат принудени или да плащат на кадрите си, за да ги задържат, или да плащат за консумативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase