Снимка: Puls.bg

 

"Не се отделят достатъчно средства за здравеопазване”, „Здравеопазването ни е далеч от Европа”, „Българите се чувстват болни и стресирани” – това са основните изводи от проведените анкети на страниците най-посещавания онлайн здравен портал Puls.bg, обявени в рамките на инициативата „Здравен дебат”.

Данните бяха представени на пресконференция, състояла се на 10 септември.
 
В събитието взеха участие: 
 
доц. Тодорка Костадинова - парламентарен секретар към Министерство на здравеопазването
г-н Харалан Александров - социален антрополог
г-жа Теодора Захариева - “Център за защита правата в здравеопазването”
д-р Слави Близнаков - "Център за здравни политика" - независим експерт
доц. Николай Габровски - представител на Puls.bg и инициатор на „Здравен дебат”

В рамките на събитието бяха обявени и дискутирани ключови моменти относно актуалното състояние на здравната система, финансирането в здравния сектор, удовлетвореността от здравните услуги и очакванията на българските граждани към системата на здравеопазване.

Кратките анализи, които всеки от присъстващите направи, бяха в две насоки:

липсата на реформи е довела до негативни резултати за всички участници в процеса на здравеопазване - пациенти, лекари, мениджъри, т.е. налице е спешната нужда от радикални реформи
в обществото има слабо разбиране за предизвикателствата пред реформата в здравеопазването, следователно е необходим активен диалог в публичното пространство. 

Резултатите от анкетите показват, че според 60% от българите здравеопазването ни не е на европейско ниво, а около 64% са убедени, че системата е корумпирана. 
 
Над 53% от анкетираните посочват стреса, лошото здравеопазване и личната безотговорност към здравето, като основни причини да боледуваме често.
 
Според д-р Слави Близнаков, експерт от центъра за здравни политики, проблемите са на ниво система, а не толкова на ниво медици. Той съпостави резултатите от анкетата на puls.bg с друга, показваща че 90% от пациентите, които са се лекували в дадено лечебно заведение, са готови да постъпят отново в него, ако им се наложи. Около 95% от болните пък са отговорили, че харесват лекуващия си лекар. 
 
Д-р Близнаков заяви, че са необходими спешни реформи в сферата на здравеопазването.

Той е убеден също, че в момента 2.5 млн. работещи българи издържат цялата система. Крайно време е държавата да плаща изцяло осигуровките на пенсионерите, децата и инвалидите, а не да само една трета от вноските им, допълни той.
 
Според социалния антрополог Харалан Александров има някакъв парадокс в резултатите от анкетата, защото през последните години болниците са оборудвани с модерна апаратура, а лекарите непрекъснато повишават квалификацията си.

В същото време усещането на обществото е на неудовлетвореност от системата. Хората имат чувството, че нещо в управлението на публичната сфера е изпуснато, подчерта Александров.

„Новият екип на Министерство на здравеопазването е поел отговорност да реформира системата“ заяви доц. Тодорка Костадинова, парламентарният секретар на здравното министерство .

Тя припомни изследване на Световната здравна организация, според което след 20 години близо 76% от жителите на света ще бъдат над 65 г.

По думите й у нас възрастните хора се увеличават с по-бързи темпове, затова е необходимо сериозно преструктуриране на сектора, за да се отговори на нуждите на населението.

"В момента сме се заели с кризисен мениджмънт на най-задлъжнелите болници и очакваме да има сериозно подобрение във финансовото им състояние", допълни доц. Костадинва. Тя каза още, че ще се пишат нови закони, които да помогнат за намаляване на лекарските грешки. Медиците от своя страна ще си правят професионални застраховки. 
 
Чрез инициативата си „Здравен дебат”, която се провежда на страниците на Puls.bg, екипът на сайта ще продължи да предоставя възможност за активен диалог между потребителите и представители на здравния сектор.

До момента в рубриката „Здравен дебат” са дадени над 240 коментара, както от пациенти, така и от реално работещи в системата професионалисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase