Държавната агенция "Национална сигурност" проверява дейността на ислямската благотворителна фондация "Вяра", която през последните години е била проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи.

Проникването на религиозна идеология, близка до течението на „салафизма” в исляма, сред българските мюсюлмани, изповядващи традиционния за региона сунитско-ханефитски ислям, е съпроводено с процеси на разделение и появата на конфликти в общността и би могло да бъде предпоставка за възникване на радикални нагласи и социално напрежение, заплашващи етнорелигиозния мир в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Днес служители на ДАНС са се срещнали с ръководителите на фондацията.

Фондацията е регистрирана с решение на Софийския градски съд на 16 юли 2002 година. Установено е, че "Вяра" развива дейност, несъответстваща на целите, заложени при учредяването й.

Поради това Софийската градска прокуратура е предявила иск по реда на Гражданско-процесуалния кодекс за прекратяване на юридическото лице с нестопанска цел.

Учредители и членове на управителния съвет на "Вяра" са трима български граждани, завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия.

Те поддържат връзка със саудитски граждани, които финансират и определят насоките в дейността на фондацията.

Финансирането не се извършва по банков път и това ограничава публичността и контрола за размера, произхода и предназначението на финансовите средства, съобщават от правителствената информационна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase