Веселин Георгиев и всичките му подчинени от регионалните пътни управления, са станали по спешност клиенти на прокуратурата, след като Борис Велчев прочел доклада от одита на Сметната палата, пише "24 часа".

"Данните са доста шокиращи. Затова наредих Софийска градска прокуратура да образува незабавно досъдебно производство без предварителна проверка", заяви главният прокурор.

Според запознати с производството ставало дума за милиони левове.

Имало конфликт на интереси, подадени данъчни декларации с невярно съдържание, както и различни нарушения при сключването на договори между Веселин Георгиев и брат му.

Разследването тепърва ще установява щетите на държавата.

Сметната палата е установила още, че няма информация за планираните, реално извършените, платените и отчетните работи по ремонт и поддържане на пътищата.

Пътният фонд нямал и регистър на имотите си, установили проверяващите.

За 98 имота нямало изобщо актове за собственост.

От издаването на разрешителни за изграждане на крайпътни търговски обекти фондът е събирал само една такса и така е ощетил постъпленията за хазната.

Пред изданието уволненият Веселин Георгиев заявява, че с нито 1 лв. не е ощетил държавата.

"Нека и прокуратурата да провери", подчертава той, като обявява, че не се страхува от проверки и е готов да застане пред детектора на лъжата.

Днес Софийският градски съд ще гледа искането за промяна на мярката за неотклонение на Любомир Лилов (директор на Дирекция „Усвояване на средства от ЕС към Фонд Републиканска инфраструктура (РПИ) и Иван Владимиров (началник сектор „Подготовка търгове и договаряне към фонд РПИ).

В момента Лилов и Владимиров са с мярка за неотклонение „задържане под стража”, наложена им от съда на 26 януари.

Двамата бяха арестувани в средата на януари, след като поискаха и получиха подкуп от архитекта Георги Янев, за да променят статута на земя до магистрала "Хемус", така че да стане подходяща за строителство.

Общо исканата от тях сума бе 50 000 лева.

Заради скандала ЕК прекрати временно изплащането на средства за инфраструктура от еврофондовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase