Снимка: архив, БГНЕС

Украински морски дронове са повредили „значително“ патрулен кораб на Черноморския флот на Русия край бреговете на контролирания от нея Кримски полуостров, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от украинското разузнаване.

Още по темата
Украинското разузнаване заяви в "Телеграм", че неговото специално подразделение "Група 13" е  атакувало руския Черноморски флот в близост до Керченския проток. "В резултат на удар, нанесен от морски безпилотен апарат "Магура В5", руският кораб "Сергей Котов" е получил повреди на кърмата, десния и левия борд", се казва в съобщението. В съобщението се добавя че стойността на кораба е около 65 милиона долара.

Вестник „Украинска Правда“ съобщи по-рано днес, че руският патрулен кораб „Сергей Котов“ е бил уцелен през нощта от плаващ безпилотен апарат.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак заяви в профила си в социалната мрежа „Телеграм“, вероятно коментирайки атаката, че „Черноморският флот на Русия е символ на окупацията и не може да бъде в украински Крим“.

Назначен от Русия високопоставен служител в Крим заяви в „Телеграм“, че железопътният трафик е временно спрян по моста, свързващ полуострова с основната част от Русия.  Автомобилният трафик по моста също е бил спрян за няколко часа, преди сутринта да бъде възстановен.

Ройтерс не успя да потвърди данните от независим източник. Руското министерство на отбраната не е дало коментар при искане за разясняване.

Миналият месец въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са потопили, използвайки морски дронове, руски десантен кораб край Крим.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase