Снимка БГНЕС

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин подписа закон, който позволява конфискация на имущество за "престъпления срещу сигурността на страната“. Освен всичко друго мярката може да се прилага и за разпространяване на "фалшиви новини“ за руската армия. Законът ще влезе в сила 10 дни, поясняват в редакцията на вестник "Коммерсант“.

С приемането на закона се въвеждат изменения в редица членове от Наказателния кодекс на Руската федерация. По този начин прилагането на член 104.1 относно конфискацията на имущество сега се разпростира върху различни видове престъпления. За две от тях - разпространение на фалшиви новини за армията (чл. 207, ал. 3) и призиви за действия, насочени срещу сигурността на държавата (чл. 280, ал. 4), вече е възможно да се конфискува имущество, ако е придобито в резултат на извършване на престъпления. Мярката ще се прилага, ако деянието е извършено от користна цел, съобши Фокус.

Освен това конфискацията вече се прилага и за имущество, което е било използвано или предназначено за престъпления срещу сигурността на Русия. Повече от 30 члена от Наказателния кодекс на Руската федерация разглеждат този въпрос.

Законопроектът бе внесен в Държавната дума на 22 януари, негови автори бяха 395 депутати, водени от председателя на камарата Вячеслав Володин. Държавната дума го прие на 31 януари, а Съветът на федерацията - на 7 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase