Снимка: архив, Reuters

Швеция отдавна има блестяща репутация заради добре организираните си детски заведения. Страната редовно е класирана на едно от челните места, що се отнася до създаване и поддържане на здраво семейство, пише BBC.

На всяко дете е гарантирано мястото в държавно заведение за предучилищна възраст, а родителят трябва да заплати само 3% от заплатата си на месец за тази услуга. Всички останали разходи се покриват от държавата, която харчи около 8.9 милиарда долара годишно за субсидиране на предучилищни услуги – или повече пари, отколкото е годишният им бюджет за отбрана.

Повечето държавни забавачници предлагат грижа от 6 сутринта до 18 часа вечерта. Но поради факта, че има много родители, които са с неудобно работно време, се предлагат и нощни услуги, както и такива през уикенда.

В Югоизточна Швеция малкият бивш индустриален град Норкьопинг е сред тези градове, които вече са водещи в ползването на извънредна грижа за деца. Тук има цели 4 забавачници, които са отворени и през нощта, първата от която е стартирала още преди 20 години.

„Първо ми беше много трудно да свикна с това, че децата ми заспиват някъде другаде“, казва Мария Клицероф, 39-годишна майка, която работи като асистент на хора със затруднения в ученето.

Децата й прекарват две или три нощи на седмица в една от забавачниците, което по-скоро прилича на семейно жилище, отколкото на образователен център.

„Аз съм самотна майка и исках да се върна на работа, която обаче е през нощта“, разказва Мария. „Децата бързо свикнаха, имат си приятели и обожават служителите, които се грижат за тях“, допълва майката.

11 деца са регистрирани в съответната забавачница. Малките деца пристигат точно навреме за вечеря, после измиват зъбите си и преди сън се наслаждават на приказка, разказана от някого от служителите. На сутринта те подготвят децата и отиват в близкия дневен център, докато Мария спи след нощната смяна.

„Пътувала съм много и зная, че съм  късметлийка в сравнение с родителите от други страни“, казва Мария, която плаща такса от 112 долара на месец.

Над 78% от майките с деца под 7-годишна възраст са работели през 2012 година, сочи статистиката за работната сила в Швеция.

В страната решението за предлагане на държавно спонсорирани  извънредни забавачници е решение на административните области в страната. В момента такива услуги фигурират в 123 области от общо 290 и от тях се възползват почти 5 хиляди деца.

Както самотните родители, така и двойките могат да кандидатстват, ако предоставят удостоверение за това, че работят с необичайно работно време.

„Швеция сравнително много рано показа, че мотивира жените да работят. Затова направихме всичко възможно да създадем тази грижа за деца“, казва шведският министър на равенство между половете Мария Арнхолм.

„Вярваме, че е от огромно значение семействата да умеят да комбинират родителството с работата и това не трябва да включва само тези, които работят от 9 до 17 часа, но и тези, които работят в неудобни часове", споделя тя.

Децата, които растат далеч от родителите си

Но не всеки е съгласен с този скандинавски модел.

„По отношение на нощната грижа, аз категорично съм против“, казва Мадлен Уолин, президент на Европейската федерация на родители и възпитателите. Тя самата е изпратила три от петте си деца в държавни забавачници, преди да реши, че иска да отгледа останалите у дома – в малко селце в Западна Швеция.

„Да прекарват часове наред далече от родителите си, може да бъде страшно стресиращо за децата“, споделя Уолин. „Швеция е скъпа страна и когато се отказах от работа за известно време, за да се грижа за децата си, това си беше финансова борба. Но ми беше дошло до гуша да слушам постоянно, че е по-добре да ги оставя на някой друг“, спомня си Мадлен Уолин.

„Проблемът е, че веднъж убедил ли си мнозинството от родители да оставят едногодишното или двегодишното си дете на дневна и дори нощна грижа, е трудно да дебатираш по този въпрос“, казва анализаторът Йонас Химелщранд.

„Благодарение на достъпната детска грижа, аз можех да уча и да се преквалифицирам като медицинска сестра. Така или иначе в тази област се работи много извън редовните работни часове от 9 до 18 часа и с помощта на тази детска грижа можех да работя и да уча едновременно“, казва 44-годишната Мартина Стенбом от Стокхолм, майка на едно дете.

Тя е и една от родителите, които подкрепят разширяването на нощните детски грижи, въпреки че тя почти не се възползвала от тях, когато дъщеря й била малка. „Пробвахме забавачницата, когато дъщеря ми Пикси беше 18-месечна, но не ми харесваше да бъда разделена от нея за толкова дълго", споделя Мартина.

Но в Норкьопинг Мария Клицероф остава развълнувана от идеята за предучилищните грижи в снежния град.

„Няма значение дали си беден или богат, или някъде по средата като мен – забавачниците дават възможност на всеки, който иска, да работи. Затова съм много щастлива, че съм майка именно в Швеция и никога не бих завела децата си на друго място“, категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase