Снимка: кадър Нова тв

След като вчера партията на Лютви Местан ДОСТ реши да подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева за президентските избори, днес той реши да изясни какво стои зад решението му да застанат зад нея

Още вчера лидерът на ДОСТ посочи, че нито един друг кандидат не покрива високите изисквания на ДОСТ, а именно - ясна евроатлантическа насоченост, президентът да е убеден евроатлантик и ясно да каже, че "Русия трябва да се оттегли от Крим, а след това санкциите срещу Русия да паднат".

Още по темата

"Цецка Цачева няма шансове да спечели изборите, ако остане в тесните граници на ГЕРБ. Тя трябва да намери начин да обедини всички политически сили и български граждани, които споделят ценността евроатлантизъм", посочи Местан пред "Нова тв".

"Мотивите стоят по-високо от самата Цецка Цачева, от Бойко Борисов и от ГЕРБ", каза още Местан.

Той напомни и цитира Борисов и Цачева, че ГЕРБ никога не е искала подкрепата им за президентските избори. "Това не е поискана целувка", поясни лидерът на ДОСТ.

Местан изтъкна причините, по които ДОСТ подкрепя кандидатурата на Цецка Цачева. По думите му, една от тях е реалният риск ляв кандидат да спечели предстоящия вот.

Според него Цачева отговаря изцяло на евроатлантическите критерии и напомни, че идентичността на ДОСТ е евроатлантическа. "Това е ценността ни", категоричен бе той.

Попитан колко души ще последват призива му да гласуват за кандидатът на ГЕРБ той отговори, че впечатляващ брой избиратели ще го направят, въпреки че са млада партия.

"Имаме 17 хил. реални членове. Представете си какъв ресурс е това", пресметна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase