Снимка: БГНЕС

Незаконната търговия с кучета процъфтява в България, според проучване на организацията за защита на животните "Четири лапи".

Данните от него показват, че едва 10% от реализираните сделки за кучета през 2021 г. се осъществяват от регистриран развъдник .

Собствената проверка на организацията е извършена в три от най-популярните сайтове за обяви в България по метода „таен клиент“. Били са проведени телефонни разговори и срещи на място с продавачи, пуснали обяви в сайтовете. В периода 05. 2021 - 06. 2021 г., по подбрани на случаен принцип обяви в сайтове, от 15 населени места и 19 различни продавачи, са били реализирани 34 обаждания, от които при 24 е била осъществена и среща за оглед на продаваното кученце. 

От тези 24 срещи само две се осъществяват в регистриран развъдник. При мнозинството от проверките (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е обявено, че кучетата нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип означават, че няма да има възможност за проследяване на продавача и произхода на кучето при необходимост. При близо 1/3 от всички проверки е обявено, че кучетата нямат поставени всички необходими ваксини.   

"Това, което разкрива докладът ни, е ясно неспазване на законовите разпоредби. Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като „животновъден обект – развъдник“. Там трябва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст от осем седмици“, пояснява Тихомир Димитров, ръководител Програми на "Четири лапи" - България.  

Установената липса на всякакъв контрол е притеснителна, защото това означава и липса на всякакви гаранции, че се спазват регламентите за условията на отглеждане на продаваните кучета, а не на последно място - и за тяхното здравословно състояние. В повечето случаи кучетата биват отделяни от майките си твърде рано, което крие изключителен риск за тяхното развитие и здравословно състояние.   

Според организацията трябва да има дебат по всички болезнени проблеми, свързани с отношението към животните. "Имаме случай на транспортиране на кучетата по единично или по няколко в кашон в багажника на автомобил в летните дни; отглеждане на 7-8 кучета, сред които е обявено, че има и бременна женска, в клетки в изоставена постройка, видимо в много лошо състояние. И това не е всичко. Открихме  поне 20 кучета от различни породи, които се отглеждат по няколко в кашони в коридора на апартамент в лошо състояние, както и три кученца, отделени прекалено рано от майка си, държани от продавача на тъмно в банята на апартамент. Това е недопустимо!”, споделя Марина Атанасова, координатор Програми в организацията.

"Четири лапи" апелира към всеки, който е попаднал на случай на незаконна търговия с кучета,  да подаде сигнал в Българската агенция по безопасност на храните. Организацията за защита на животните за пореден път обръща внимание от необходимостта да се въдворят  масови мерки, които да включват както допълнение към законодателството, така и много по-засилен контрол върху развъдниците.  

"Четири лапи" стои зад каузата “Осинови, не купувай” в стремеж това да се превърне в тенденция и за България. От организацията апелират собствениците на домашни любимци да бъдат отговорни стопани, да не подаряват животно за подарък, без да са сигурни, че за него ще бъде подсигурена адекватна грижа, да не се опитват да размножават животни в домашни условия, защото това не само противоречи на закона, но е и опасно за здравето им.   


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase