Пенсиите ще се вдигнат с 11% от 1 юли тази година, а цената на тока няма да скача драстично. Това увери днес пред депутатите служебният премиер Димитър Главчев.

Народното събрание днес заседава извънредно, за да изслуша премиера за това дали е вярна, разпространената в публичното пространство информация, че пенсиите ще се вдигнат с 10, а не с 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Идеята парламентът да заседава извънредно пък дойде от ПП-ДБ, които бяха обвинени, че правят това предизборно, тъй като депутатите в момента са в почивка заради кампанията.

Казвате, че това изслушване е предизборно. Много бих се радвал, ако това беше така, но не е. Първата причина е, че откакто се приемат бюджети на НОИ, те се правят на база прогнозна инфлация и ръст на заплатите. Те се изпълняват на база на така заложените параметри - прогнозните, а не отчетните. Това е, което е приел и парламентът, каза бившият финансов министър Асен Василев, който е вносител на изслушването.

Има ли промяна в политиката на НОИ? Правителството, след като се появиха тези данни, защо три дни не реагира? Защо не излезе министърът на труда и социалната политика? Защо вие не излязохте да успокоите хората, г-н премиер? Това не е грешка, това не е нормално. Беше опит дали ще мине номерът, е не мина, коментира Василев.

Винаги идвам тук със специално чувство. Няма да подхвана този тон. Ще ви запозная с официален протокол - номер 7 от заседание на Надзорния съвет на НОИ. На него съветът взема решение с 16 гласа, че пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на 100. Неслучайно ви чета този протокол, защото съгласно чл. 34 от КСО органи на управление са Надзорният съвет, управителят и подуправителят на НОИ, подчерта от своя страна Главчев.

Не знам защо намесихте правителството, има негови членове в НОИ, но те са 10, а за да се вземе решение, трябват 11 гласа "за". Пенсиите ще се увеличат от 1 юли 2024 г. с 11%. Забелязвате, че единственото което може да направи премиерът, е да призове участниците да гласуват за определен процент, но това са 10 човека. Останалите са представители на синдикатите и работодателските организации и не виждам как премиерът, или дори парламентът, може да им повлияе, отбеляза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase