Снимки: Reuters

Протестите за независимост на Каталуня бяха потушени преди да са постигнали искания резултат. Но в последните дни се появяват опасенията от надигането на ново вълнение, тъй като с притаен дъх всички очакват присъдите на 12-те сепаратистки лидери, които бяха арестувани.

Един от активистите, който води протестите е Джорди Санчес. Той е застрашен от това да прекара следващите 17 години зад решетките.

"Всички спекулират около това каква ще е присъдата, дали ще е тежка, колко години ще получат. Те си говорят за живота ни...", казва съпругата на Санчес Сузана пред BBC.

"Един ден се чувстваш добре и вярваш, че всичко ще се нареди, но на следващия си тъжен и си мислиш, че той никога няма да излезе от затвора", казва синът му.

По думите им те са знаели, че е възможно активистите да бъдат арестувани, но не са вярвали, че това ще се случи. Според Сузана, те били социални активисти, не част от правителството и просто упражнявали правото си да протестират.

Процесът срещу сепаратистите разделя Каталуня. В Жирона, сърцето на протестите срещу Испания, знаците в подкрепа на арестуваните са навсякъде.

„Винаги, когато се представям, казвам: „Здравейте, аз съм Алба и съм каталунка.”

Подтикната от процеса, младата Алба също започва борба за независимост.

„Изглежда така, все едно в Каталуня всички сме съдени, защото това са нашите представители в парламента и направиха това, което ние гласувахме да направим. Ако те са изправени пред съда, това е защото ние ги помолихме да направят това, което сториха“, казва Алба.

Ако затворниците бъдат осъдени, сепаратистите в Жирона планират да излязат по улиците на нов протест. Те заплашват, че ще парализират страната и ще спрат всичко, за да принудят властите да разговарят с тях.

Но въпреки това, последните социологически проучвания показват, че има повече хора, които искат да останат част от Испания.

„Всички тези жълти панделки, символ на независимостта, са поставени на определена височина, за да не могат онези, които не искат независимост, да ги достигнат и да ги махнат през нощта“, казва Елда, възрастна жена от Жирона, която вярва, че Каталуня трябва да остане част от Испания. Това я превръща в мишена за сепаратистите, които рисуват графити по фасадата на къщата й.

„Те отравят растенията ми, унищожават градината ми. Това са действия на хора, които искат да ми кажат, че заради разбиранията ми, аз съм длъжна да търпя това или по-лоши неща, които ще ми бъдат сторени. Познавам хора, които бяха уволнени заради идеите им“, разказва Елда.

Президентът на Каталуня е готов за нов референдум.

"Ако те бъдат приети за виновни от испанските власти, ние няма да се съгласим с присъдата“, казва Ким Тора.

Запитан какви са плановете му за независимост сега, президентът отговаря: "Ще гласуваме отново. Ще направим онова, което сторихме". Ала той отказва да конкретизира какви действия ще бъдат предприемани от страх, че испанските власти ще го възпрепятстват.

"Ядосана съм им. Още когато започнаха знаеха, че нищо няма да проработи. Не можеш да си играеш с хората така. Сега те трябва да си понесат последствията“, казва Елда. А съпругата на Санчез не е сигурна дали каузата си е заслужавала, за да гледа децата си сега тъжни от факта, че баща им е в затвора.

Присъдите на затворниците ще бъдат обявени до дни. Напрежението в Жирона, а и в цяла Каталуня се усеща. Страхът от нови сблъсъци – също.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase