Снимка: Istock

Всички сме чували колко е важно да загряваме преди тренировка и да се разтягаме след нея. Но мнозина от нас са склонни да пропуснат този важен съвет и да преминат направо към упражненията. Гъвкавостта е жизненоважна за поддържане на способността ви да изпълнявате ежедневни задачи и да се движите с лекота.

В допълнение, тя води до подобряването на обхвата ви на движение и може да намали риска от нараняване и падане. Упражненията за гъвкавост (или разтягания) са от съществено значение за всички възрастови групи и могат лесно да бъдат включени във вашата ежедневна рутина. Ето и няколко съвета как да подобрите гъвкавостта си:

Седнете на пода

Колко често седите на пода? Вероятно не много, но това упражнение може да ви помогне да предизвикате себе си. Седенето на пода всъщност ви помага за разтягане на бедрата, гърба, коленете и глезените.

„Седенето върху мебели не е трудно, тъй като този диапазон на движение е много малък и го правим през цялото време в съвременния живот“, това споделя Елън Барет, експерт по уелнес за жени, инструктор по групови упражнения и учител по йога в Кънектикът.

„Седенето на пода изисква по-голям обхват на движение и дори само сядането на пода ни разтяга.“ Можете също да седите на пода в различни пози. Специалистът препоръчва да седнете с кръстосани крака, с прави крака или с разперени колене във формата на „пеперуда“ или дори да коленичите.

Можете да седите така, както сте го правили, когато сте били дете. „Ако се замислите, децата могат да седят на пода цял ден и да им е удобно“, казва Барет. „Какво се случва с нас, възрастните?“ Стремете се да прекарвате около 15 минути във всяка позиция, която ви е удобна за подобряване на здравето на цялото тяло, споделя експертът. „Често пъти казвам на клиентите си да гледат телевизия или да приемат телефонно обаждане на своите постелки за йога“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase