Снимка: Liverpool Echo

"Не ми пука дали ще живее или ще умре в болницата, той е ранен за цял живот, зеленчук. Не ме интересува". Това са думите на убиеца Джеймс Гелинг след убийството на българина Венцислав Маргинов в началото на юни.

"Ти си един хулиган, който си търси белята. Хората правят обстановката в градовете като Саутпорт толкова враждебна в петък и събота вечер", заявява съдията, докато обявява, че бандитът ще прекара следващите шест години в затвора.

Още по темата
Тази малка присъда обаче предизвика вълна от възмущение на Острова. Регионалният вестник "Liverpool Echo" е залят от гневни писма.

"Той вероятно ще лежи само 4 г. и след това ще направи същото и ще съсипе някое друго семейство", пише Майкъл Макинърни, цитиран от "24 часа". Според Ким Уил 6-годишната присъда е смехотворна. Той даже иронично предлага властите да ремонтират къщата на Гелинг, за да има към какво да се стреми след почивката си в затвора. Шийла Адам пък смята, че той е трябвало да бъде осъден най-малко на 20 г. затвор. "6 г., а сигурно ще излезе след 3. Има престъпна история от 11-годишен и въобще не му пука дали неговата жертва ще живее, или ще умре", пише Пол Датън.

32-годишният Гелинг е известен бандит в Саутпорт. Той нападнал Маргинов заедно със синовете му Христо и Станимир. Българите се прибирали от клуб, в който гледали финала от Шампионската лига, когато пътищата им се пресекли с група от седем души, сред които Гелинг. Първоначално е ударен един от синовете. След това Гелинг нанася фаталния удар по главата на Маргинов, от който той пада на земята и чупи своя череп.

Убиецът и неговата група бягат от мястото на престъплението, а по-късно е заснет да пие в местен бар.

От камери обаче е разпознат и арестуван. По време на процеса изразява съжаление за случилото се с Маргинов и признава, че същата вечер е бил употребил кокаин.

Гелинг вече е осъждан над 40 пъти за 73 престъпления, сред които кражби, обири и нападения. Получава първата си присъда на 11 г. След това заедно с двамата си по-малки братя прави банда.

Британските магистрати често са обвинявани, че дават леки наказания, но по принцип правораздавателната практика във Великобритания е такава, че се цели престъпниците да не остават дълго зад решетките и да деградират. Ако се докаже, че са си взели поука, ги пускат под полицейски контрол. Затова средната продължителност за лишаване от свобода за убийство на Острова е 16 г.

Британският "Телеграф" обаче разкрива, че премиерът Борис Джонсън планира да сложи край на тази практика. Правителството му готви по-строги наказания за най-тежките престъпления. Идеята е сериозните престъпници да остават завинаги зад решетките и доживотните присъди да не се позволява да бъдат намалявани, особено когато става въпрос за убийство на деца в предучилищна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase