Снимка: "24 часа"

Джеймс Гелинг, който бе задържаният за убийството на българина Венцислав Маргинов в Англия, е изпечен престъпник, показа проверка на "24 часа". 31-годишният британец многократно е пращан в затвора за редица престъпления.

Сред тях са кражби, обири, нападения и притежаване на опасно куче.

Още по темата
През 2011 г. се появява статистика, че Гелинг е осъждан 40 пъти за 73 престъпления. Тогава той е обвиняем за нападение на бившата си приятелка и е изпратен зад решетките за 12 седмици. Съдебното решение обаче възмущава не само обществеността в родния му град Саутпорт, но и група депутати, които настояват съдилищата да спрат да издават малки присъди на серийни престъпници като него. Местният депутат Джон Пю казва, че Гелинг се гордее с каталога си от присъди и на него не му пука за закона и за това какво другите мислят за него.

Първата си присъда Гелинг получава, когато е само на 13 г. Изпратен е за 18 месеца в поправителен дом за кражба, грабеж и нападение. Веднага след излизането си през 2002 г. той получава 3-годишна ограничителна заповед за поредица от нарушения в Саутпорт. С братята си Джордън, на 11 г., и Ашли, на 12 г., са наказани, че тероризират местните хора. Още тогава депутатът Пю предупреждава, че малолетните престъпници възприемат ограничителните заповеди като почетни грамоти.

И се оказва прав. Тримата братя продължават с престъпната си дейност. Започват да ги наричат “Братя Грим”. Участват в банди и влизат непрекъснато в сблъсъци, като при един в магазин Джордън е намушкан с нож.

За главатар на триото се сочи най-големият брат Джеймс Гелинг.

До навършване на пълнолетие той е изпращан още веднъж в поправителен дом, а след това е осъждан многократно за нападения и обири. Налага се съдия специално да нареди да бъде умъртвено опасното му куче, което не може да контролира. Отнета му е шофьорската книжка, защото е карал мотоциклет по претъпкан с хора тротоар, и то в момент, в който изтърпява условна присъда. По-късно разбива в главата си ваза и напада бившата си приятелка, която не му разрешава да види 17-месечната им дъщеря.

През 2014 г. прескача 3-метрово заграждение в съдебната зала, зад което стоят обвиняемите. Гелинг рита охранител в гърдите и успява да избяга.

Арестуван е едва след месец от полицията. По време на разпита казва, че въобще не му пука за офицера, който е наранил. “Дейли мейл” пише, че Джеймс Гелинг има едно от най-тежките криминални досиета във Великобритания.

Той често прибягва до използване на сила. Нападал е хазаин след спор за наем и съвсем случайни хора на улицата. Вероятно така се е случило и в нощта на първи юни, когато 51-годишният Венцислав Маргинов се прибира с двамата си синове Христо и Станимир от кръчма в Саутпорт, където са гледали финала на Шампионската лига. Полицията все още не съобщава подробности как се е случил инцидентът, тъй като събира доказателства и търси свидетели.

Предполага се, че Венцислав Маргинов е бил повален на земята и пребит, но не е ясно дали нападението над българите е свързано с друго по-рано в близост, при което е пострадал британец, както и дали е имало спречкване помежду им по време на гледането на мача.

Знае се само, че преминаващ полицейски патрул е видял сбиване. След като е спрял, повечето участници в него са се разбягали. На улицата е намерен да лежи Венцислав Маргинов. Тъй като е бил в тежко състояние, веднага е извикана линейка. Откаран е в болница заедно с 28-годишния си син Станимир, който също е наранен по лицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase