Снимка: архив Bulphoto

Възможно е даряването на храна от производители към социално слаби да се освободи от ДДС, ако се намери механизъм срещу злоупотреби, каза пред журналисти  министърът на финансите Владислав Горанов.

Той се срещна днес с омбудсмана на България Мая Манолова и с представители на организации на производител.

Още по темата

"Дарителството е добро нещо, стига да не се засяга системата на ДДС. Със сегашния режим на Закона за ДДС, ако се бракува храна, може да не се начислява ДДС за нея, но ако се дарява - данъкът се начислява. Напълно е възможно да има механизъм за даряване в определен обем", каза Горанов.

Манолова посочи, че до края на юли ще подготви конкретни предложения, които да позволят освобождаването на дарената храна от ДДС.

"Когато каузата е добра, зад нея стоят много организации и има желание, това може да се случи от 2017 година", каза тя.

"Очакваме нарастващи обеми на даряваните храни, сега те са между 800 хиляди и един милион лева годишно, а в натура - между 270 и 300 тона, но бизнесът е готов да дарява храната, която му е в повече", отбеляза Манолова.

Според нея така дарителството ще се превърне в ежедневие, от което печелят всички.

"Ако няма злоупотреби, негативният ефект ще е поносим за бюджета. В Закона за храните трябва да се определят бенефициентите, които могат да даряват, за да не се превърне това в скрита търговска дейност, посочи Горанов.

"Мисля, че има разбиране, за необходимостта да се минимизират потенциалните рискове за фиска", настоя финансист №1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase