Снимка: архив, Ройтерс

Над 600 000 тона храна се бракува всяка година в най-бедната страна в ЕС България.

Реформаторите в парламента обаче имат идея как да се спре разхищението на храната, която според тях е в такова количество, че ще стигне за всички бедни българи.

Оказа се, че масово търговците предпочитат да бракуват храната, защото в този случай не плащат ДДС, но ако я дарят на хранителна банка, трябва да си внесат и този налог, който е 20 на сто.

Заради това Мартин Димитров и Петър Славов внесоха поправки в три закона – за ДДС, за корпоративното подоходно облагане и за НАП, с които фирми, даряващи храна, ще бъдат освободени от ДДС.

Поне в 15 страни от ЕС има практика да се даряват храни, които скоро ще се развалят и ще станат негодни за консумация, а тук се изхвърлят. Абсурдно е точно в България да се случва това, отсече Димитров.

Освен, че ще се нахранят бедните по този начин, според реформаторите и търговците ще спестят пари от наема на складове, където държат храната, изчаквайки да му дойде времето да я бракуват.

Предложението на реформаторите предвижда още до 30 дни пред изтичането на срока на годност храната да се държи в специални складове, до които данъчните да има постоянен достъп, за да се изключи възможността за всякакви злоупотреби, както и да се водят специални регистри на фирмите дарители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase