Жозе Барозу. Снимка: архив, Reuters

Станалото в Крим бе непредизвикано и неприемливо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна; призоваваме Русия да прекрати всякакви усилия за анексирането на Крим. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде БТА.

Още по темата

Барозу добави, че по-късно днес следобед ЕС ще излезе с нова декларация, която "ще разсее всяко съмнение в намеренията на Общността и на Г-7". Всеки опит за узаконяването на референдум за Крим противоречи на украинската конституция и на международното право и е очевидно незаконен, допълни Барозу.

Председателят на ЕК посочи като цел намаляване на напрежението и намиране на мирно решение на настоящата криза в пълно съответствие с международното право.

Предлагаме на Русия възможността за преки преговори чрез международните механизми и при пълното зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви той.

Барозу съобщи, че следващата седмица ЕК ще предложи финансова помощ от един милиард евро за Украйна в израз на съпричастие с Киев. Той уточни, че вече са прекратени разговорите с Москва за въвеждането на визови облекчения, както и по подготовката на насрочената в Сочи среща на Г-8. Ако в следващите дни не бъдат предприети съдържателни преговори, ще предприемем още мерки, добави председателят на ЕК.

По-нататъшното влошаване на обстановката би довело до последици, които наистина се надявам да избегнем, заяви Барозу.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase