Олександър Турчинов. Снимка: Reuters

Киев няма да изпрати армия на територията на Кримската автономия, заяви за АФП и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов.

По думите на Турчинов, ако Киев започне военна операция в Крим, то източната граница на страната с Русия няма да е защитена. Политикът твърди, че Русия е изпратила танкови подразделения към границата с Украйна и провокира Киев, за да създаде условия за въвеждане на войски. „Не се каним да следваме сценария, измислен от Кремъл“, заяви Турчинов.

Ако Русия нападне украински военни в Крим, ще последва ответна реакция на армията, предупреди и.д. президент на Украйна.

Още по темата
Турчинов посочи, че Русия се отказва от дипломатическо решение на конфликта и не е съгласна да води разговори на ниво външни министерства. „САЩ и ЕС трябва да накарат Русия да прекрати военната агресия и провокациите спрямо Украйна“, каза Турчинов.

Говорейки за референдума за статута на Крим, който съгласно решението на парламента на автономията ще се проведе на 16 март, Турчинов определи гласуването като „фалшификат“. Според него референдумът ще се проведе не в Крим, а в кабинетите в Кремъл и руските въоръжени сили ще фалшифицират резултатите от него. По-рано Киев нееднократно определи решението за провеждане на референдум като антиконституционно, посочва Lenta.ru.

На 11 март парламентът на Крим прие декларация за независимост, която ще даде юридическата възможност за влизане на Крим в Русия, ако такова решение бъде взето на референдума. Москва определи декларацията като законна и обоснована, а украинското външно министерство - като антиконституционна и „юридически нищожна“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase